Kontraster berikar alla delar av livet
Vi fungerar som bäst både på jobbet och hemma när vi mår bra i livet, det skulle nog de allra flesta skriva under på. För en del handlar välmående om att koppla av och hinna landa när man är ledig, andra föredrar att hålla ett högt tempo. Hur ska en modern arbetsgivare bäst stötta de individer som brinner för något utanför jobbet? Och hur resonerar de som väljer att maxa tiden?
Lisa Hagen, Jonathan Drott och Joakim Sjöberg är tre personer som alla lever aktiva liv. Vi lät dem sitta ner och jämföra sina erfarenheter, och hur deras val påverkar livet, både på och utanför T-Emballage.
Lisa: Jag gillar att det händer mycket, därför försöker jag medvetet välja vad jag lägger tid på. Jag mår också bra av att planera, både för att ta det lugnt och för att hitta på saker. Träningen, som jag lägger ganska mycket tid på, ger mig energi in i jobbet och tvärtom. Kontrasterna gör det roligt.
Joakim: Jag håller med! För mig är både T-Emballage och räddningstjänsten avlönade jobb, men det är helt olika världar och det ger verkligen perspektiv på livet. T-Emballage är mitt yrke och profession, räddningstjänsten är mer av ett kall jag sysslar med för att kunna ge mitt bidrag till bygden jag bor i.
Jonathan: För mig handlar det också om att hantera två jobb. Jag har vuxit upp med fotbollen som en livsstil och även varit heltidsspelare, det har varit fantastiskt. Nu känns det väldigt roligt att kombinera det med något annat och hitta en balans i det. Jag känner en stor förståelse för min situation från T-Emballage. Jag jobbar 20 timmar i veckan och har frihet att pussla så att det funkar med träningar och annat.
Joakim: Jag känner också att det finns en frihet och förståelse. Men för att det ska vara möjligt att kombinera uppdraget på räddningstjänsten med ett vanligt jobb är det också nödvändigt att jobbet på T-Emballage går först. Så är det för alla deltidsbrandmän, annars går det ju inte att kombinera. Jag har förtroendetid och om jag inte är iväg på kundbesök kan jag åka på larm även mitt under arbetsdagen. Jag har bollat med arbetsgivaren så att det är tydligt vad som gäller.
Lisa: Där är ju min situation annorlunda – min träning är något jag gör på fritiden, men jag uppskattar också att ha en arbetsgivare som tycker att välmående och familj är viktigt. Jag upplever att det finns en förståelse även för det som ingår i vardagen för många, som träning eller småbarnsliv med allt pusslande som det innebär. Det tror jag gör att man som anställd kan ha hjärtat på båda ställen – fritiden och jobbet.
Jonathan: Jag tycker att det finns en familjär stämning på T-Emballage. Det är lätt att vara ny, det känns lite likt min erfarenhet av fotbollen och att vara del av ett lag. Sen är det en hel del som skiljer sig åt i kultur mellan laget och T-Emballage också.
Lisa: Jag känner att det berikar mig att ha de här två rollerna, de utvecklar mig på olika sätt och det tror jag att jag har användning av båda i mina sammanhang.
Joakim: Absolut, men i mitt fall har det också tagit några år att vänja sig vid att hoppa mellan så helt olika världar, det kan ju hända att jag måste släppa jobbet för att åka på ett larm där jag vet att jag kommer kliva rakt in i en tragedi. Sedan ska jag hem igen och fortsätta jobba. Samtidigt är det just det där adrenalinpåslaget som gör att det är så spännande.
Jonathan: För min del finns det ju alltid ett väldigt tydligt prestationskrav i fotbollen som inte riktigt liknar andra jobb. Den tar man nog lätt med sig in i andra roller. Inte minst när man är ny kanske. Då är träningspassen en bra ventil. Jag tror också att jag har blivit bättre på att släppa på prestationskraven med åldern, och sedan jag blev förälder. Jag håller med om att man vill ha båda de här världarna, de bidrar med olika saker till livet.
Presentation:
Lisa Hagen: bor i Bankeryd och jobbar som Project Manager på T-Emballages kontor i Jönköping. På fritiden är hon gruppinstruktör på Nordic Wellness, där hon varje vecka håller i högintensiv stationsbaserad träning. Lisa tycker mycket om träning, både själva träningen och det som är resultatet av den – sänkt stress, ökad energi och styrka. Att vara ledare/instruktör är ett sätt att göra något mer av träningsintresset och peppa andra till ett mer aktivt liv. En långsiktig dröm är att på något sätt kunna kombinera det vanliga jobbet med något inom friskvård.
Joakim Sjöberg: jobbar som Area Sales på T-Emballage. Han utgår från hemmet i Söderköping och är ofta ute på kundbesök under veckorna. Rollen har han under de senaste 10 åren kombinerat med en tjänst som deltidsbrandman. Under en vecka varje månad har Joakim jour, då står en FIP-bil (Första Insatsperson) parkerad utanför hemmet. Under förutsättning att Joakim befinner sig på hemkontoret kan han närsomhelst kasta sig iväg på larm, dag som natt. Det är ett speciellt uppdrag som kräver att man kan skifta fokus snabbt, inte sällan med ett rejält adrenalinpåslag i kroppen.
Jonathan Drott: har en halvtidstjänst som Indoor Sales på T-Emballage i Jönköping. Resterande tid är han spelare och lagkapten i J-Södra. Efter att ha varit fotbollsspelare på heltid i ca 13 år började Jonathan på T-Emballage för ett drygt halvår sedan. Det är en ny vardag, och han gillar att kombinera de två världarna, kanske just för att de är så olika. Idag är Jonathan en av de som har mest erfarenhet i truppen och medan han varit ny på jobbet på T-Emballage går mycket av fotbollsjobbet på rutin. Efter många år av fotbollsspelande är kombinationen också ett bra sätt att spara lite på kroppen.